Folksagor, ljud- och talkvaliteter, från bild till bokstav

Att börja skolan är en stor händelse i ett barns liv. Det är mycket som barnet ska lära sig under detta år, både kunskapsmässigt, strukturellt och socialt. På waldorfskolan vill vi ha det långa perspektivet, med sikte på barnets hela livsbåge med utgångspunkt i en hälsobringande pedagogik.

I sjuårsåldern omvandlas en del av barnets härmande krafter till uthållighet och koncentration. Minnet vaknar också på ett nytt sätt. Upplevelser gör djupare intryck på barnet än faktakunskaper. I matematiken stampar och klappar vi, ser talkvaliteterna i naturen, i oss själva, i vackra stjärnmönster eller i årsrytmen. I svenskan går vi samma väg som mänsklighetens språkutveckling: vi går via bilden till den färdiga bokstaven.

Barnen lever under detta år i sagornas värld. De får möta livets olika sidor gestaltat genom prinsarna, jättarna, trollkarlarna, styvmödrarna, häxorna, vallflickorna. Vi leker, dramatiserar, målar och ritar i stor utsträckning. Barnen spelar pentatonisk flöjt och sjunger sånger som hör åldern och årstiden till.
Både tyska och engelska finns med i undervisningen från klass ett. Främst i form av sånger, lekar och ramsor eller dikter.

Lärandet får ta tid under barnens första skolår. Gräset växer inte fortare för att man drar i det. Barnet måste få känna trygghet och struktur, glädje och sammanhang.